Speciaal voor de lady bikers!
Snelle verzending
Persoonlijke service
Motorrijden in de winter

Marianne - 28 / Dec / 2021

Motorrijden in de winter

Waar moet je rekenschap mee houden als je gaat motorrijden in de winter?

Motorrijden in de winter!

Motorrijden in de winter? Het motorseizoen is toch van april tot en met oktober? Wel nee!!! 

Ik ga je vertellen hoe je ook in de winter kunt genieten van je stalen ros zodat je niet hoeft te wachten tot het ''volgende seizoen''!

Wat is er anders aan het motorrijden in de winter?

Motorrijden in de winter is in veel opzichten anders. HET IS KOUD! Sneeuw, ijs, ijzel en andere winterse weersomstandigheden zullen grote effecten hebben op de prestaties van zowel je motor als je lichaam. En er zijn allerlei overwegingen die je moet maken als het gaat om hoe je het rijden benadert en hoe je jezelf uitrust.

Windchill factor motorrijden

In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als 'windchill'. Als je dus in de winter wil gaan rijden kijk dan eerst eens op de thermometer hoe koud het is en houd daarbij dus rekenschap met de windchill factor.

Enkele problemen die je kunt tegenkomen in de winter zijn:

       Erg koud op de motor

In de winter met hoge snelheden rijden is koud, echt donders koud. Een winterse snelwegrit zal je sneller tot op het bot afkoelen dan je ooit voor mogelijk had gehouden dankzij de meedogenloze wind en het gebrek aan beweging van het hele lichaam om je op te warmen. Dat betekent dat gevaarlijke koude weersomstandigheden kunnen zorgen voor problemen als onderkoeling en bevriezing als je jezelf niet goed hebt ingepakt met beschermende en isolerende kleding.

       Krimpend rubber en minder grip 

Het rubber van je banden krimpt, waardoor ze minder grip op de weg hebben. Je banden zullen opwarmen terwijl je rijdt, maar het is niet slim om alleen hierop te vertrouwen (vooral omdat ze meteen weer afkoelen als je stopt met rijden). Als je banden niet genoeg profiel hebben, heb je nog minder grip. Gebrek aan tractie betekent ook langere remafstanden, zowel voor jou als voor je mede weggebruikers.

       Verminderd zicht

Weersomstandigheden zoals sneeuw en ijs kunnen de tractie nog erger maken en ook het zicht verminderen. Zelfs als je niet van plan bent om in deze omstandigheden te rijden, weten we allemaal dat ze kunnen opduiken wanneer ze het minst verwacht worden. Wees altijd voorbereid!

       Verminderde behendigheid

Je zult de behendigheid in je vingers en tenen beginnen te verliezen terwijl je lichaam haar best doet om warmte vast te houden voor je vitale organen. Dat betekent minder behendigheid wanneer je remt en gas geeft en langzamere reactietijden wanneer je je reflexen op hun snelst wilt hebben. Gevoelloze vingers na een koude rit. Tintelende pijn als ze weer warm worden. (stiekem missen we de zomer). Gelukkig zijn er motoren met handvatverwarming en zijn er ook verwarmde handschoenen te koop.

       Ook je motor heeft extra liefde nodig

In de winter word er veel zout gestrooid op de weg. Dit zout is erg slecht voor je motor. Daarom moet je ervoor zorgen dat je na iedere rit de motor even schoonmaakt met wat warm water voordat je haar weer in de garage zet. Doe je dit niet kan je motor namelijk veel sneller gaan roesten en dat wil je niet!

Al het bovenstaande bij elkaar: een motor is moeilijker te besturen in de winter en je lichaam kan de omstandigheden minder goed aan. De oplossing voor deze problemen is een combinatie van het voorbereiden en aanpassen van je rijstijl en mindset aan de omstandigheden. En zo kun je het hele jaar door genieten van je motor!

 Ik zelf vind het heerlijk om de motor te pakken in de winter! En jij? Rijd jij ook door in de winter? 

                                    rijden in de winter

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden